divendres, 17 de desembre del 2010

9- Fem una felicitació de Nadal

Avui farem una felicitació de Nadal i després l'enviarem per correu electrònic. Per fer-la tenim diverses opcions:

a) KidPix (no funciona en els 5 ordinadors nous): Podem utilitzar aquest programa per elaborar un dibuix i després exportar-lo a la nostra carpeta. Cal fer-ho en format JPG, GIF o BMP.

b) PaintShopPro: també podem elaborar un dibuix amb aquest programa.

c) PaintShopPro a partir d'una imatge: No necessàriament cal començar de zero. Podem partir d'una foto que tinguem o una imatge que descarreguem d'intenret i que hàgim desat a la nostra carpeta i modificar-la amb aquest programa.

d) CorelDraw (només als 5 ordinadors nous): amb aquest programa també podeu dibuixar o modificar imatges. Hi ha més opcions que al PaintShopPro, però també és més complicat.

Si voleu que quedi encara millor, creeu un document de l'OpenOffice i inseriu-hi la imatge. Llavors cliqueu a la icona d'exportar a PDF i deseu-la en aquest format.

En qualsevol cas, heu de desar la imatge a la vostra carpeta. Després, heu d'entrar al vostre correu electrònic i enviar-la a qui vulgueu. Cal que l'envieu també a l'adreça guilleminformatica@gmail.com, perquè pugui ser avaluada.

dimarts, 30 de novembre del 2010

8- Els resultats de les eleccions

Aquest diumenge es van celebrar les Eleccions al Parlament de Catalunya. Aprofitarem això per aprendre algunes coses.

1) Mirem els resultats.
En aquesta pàgina pots veure els resultats generals de tot Catalunya, per circumscripcions (províncies) i fins i tot per municipis.

2) El full de càlcul.
a) Obre el document anomenat eleccions que tens a la teva carpeta.
b) Observa les dades que tens al full Resultats reals.

3) Juga amb els resultats.
a) En el document hi ha diversos fulls de càlcul: "Resultats reals", "Juga amb els reslutats", "Simulació 1" i "Simulació 2". Ara obre el que es diu "Juga amb els resultats".
b) Modifica les dades que vulguis i observa com canvien els totals i les gràfiques.
c) Per calcular els escons que sortirien, has d'entrar les dades en el aquest simulador. Has de posar que s'han d'elegir 135 representants si modifiques les dades de tot Catalunya, 85 si modifiques les de Barcelona, 17 a les de Girona, 15 a les de Lleida i 18 a les de Tarragona. A la casella que demana quin % dels vots cal obtenir per tenir representació, cal posar-hi un 3%, tot i que també pots provar què passaria canviant
aquesta dada.

4) Simulació 1.
a) En el full anomenat "Simulació 1", copia les dades d'una de les 4 demarcacions a les caselles del Total.
b) Amb el simulador, mira què passaria si els 135 escons es repartíssin només en aquella
demarcació. Compara els resultats amb els reals.
c) Desa el document.

5) Simulació 2.
En el full "Simulació 2", inventa't unes eleccions imaginàries amb 5 partits que et pots inventar i el número d'escons a repartir que vulguis. Pensa que t'hauràs d'inventar també el cens. Per calcular el número d'escons, hauràs de fer servir el simulador. No oblidis desar el document.

dimarts, 23 de novembre del 2010

7-. Recuperem el fòrum

L'any passat ja vàreu utilitzar el fòrum de l'escola. Per tant, ja hi teniu nom d'usuari i contrasenya. Qui no en tingui, s'ha de registrar fent clic en aquesta pàgina.

De totes maneres, aquest any cal que en millorem la utilització. Cal tenir molt en compte les següents condicions, que s'avaluaran a l'hora de posar notes:

1) Quan vulguem parlar d'un tema, hem de mirar si ja hi ha alguna conversa oberta sobre aquell tema. Si hi és NO ES POT obrir un altre tema sobre allò. Les converses repetides seran esborrades.
Per exemple, si parlem de si ens agraden el gats, probablement ho farem en una conversa que es digui "Us agraden els gats?" o alguna cosa així. Seria incorrecte anar obrint converses que es diguessin "Els gats m'agraden" o "Els gats no m'agraden", sinó que cal seguir la conversa inicial i allà explicar els motius de perquè ens agraden.

2) Intenteu classificar els missatges correctament. Mireu de posar-los a la secció més adequada.

3) No confongueu els missatges a un fòrum amb el correu electrònic. Penseu que tots els usuaris del fòrum podran llegir allò que poseu. Tot i que es poden contestar comentaris concrets de persones i dirigir-nos directament a aquella persona, cal tenir-ho sempre en compte.

4) Argumenteu les opinions. No és suficient dir "A mi m'agraden els macarrons" o "Els macarrons són un fàstic". Perquè els debats siguin interessant, cal explicar què ens fa opinar allò, i explicar-ho respectant les opinions contràries.

5) Intenteu escriure amb la màxima correcció possible. En un missatge de mòbil se solen escurçar paraules, però un fòrum és una cosa més seriosa i menys personal, i cal mirar d'escriure amb correcció. Tot i que és comprensible que cometeu errors en escriure, els missatges on es vegi falta de cura en l'ortografia i la gramàtica seran eliminats.

6) No abuseu de les emoticones. Serveixen per expressar estats d'ànim (estic content, estic enfadat, faig broma... ) però normalment amb una és suficient. Els missatges que n'abusin i facin un reguitzell d'emoticones seguides seran eliminats.

dimarts, 16 de novembre del 2010

PROVA

Avui farem una prova d'avaluació de final de trimestre. Cal fer el següent:

1)Crea un arxiu que es tituli “PROVA” i desa'l dins la teva carpeta.
2)Escriu un text de dues o tres línies sobre el teu lloc preferit.
3)Cerca una pàgina d'internet que faci referència a alguna cosa que tingui a veure amb el que has escrit i copia'n l'adreça en una altra línia a sota del text.
4)Cerca una imatge que pugui il·lustrar el text que has escrit i desa-la també amb el títol “prova”. Pot ser un mapa, un lloc que s'hi assembli, una imatge del poble... Recorda't d'obrir la imatge perquè es vegi gran.

CRITERIS D'AVALUACIÓ

1)Donar nom correctament als arxius.
2)Desar els arxius al lloc correcte.
3)Correcció formal en el text (majúscules, espais, ortografia...).
4)Que el text sigui coherent i s'entengui bé.
5)Correcta inserció de l'adreça d'internet.

Si acabes pots anar als jocs del portal.

dimarts, 9 de novembre del 2010

Acabem les feines

Aquesta és l'última setmana per acabar les feines pendents abans d'acabar el trimestre. Repasseu que estiguin totes fetes i ben acabades.

dimarts, 2 de novembre del 2010

S'acaba el trimestre!

Estem arribant al final del trimestre, i pewr anar bé tothom hauria d'haver fet totes les feines proposades al bloc. Ho has fet tu?

Avui podeu recuperar el temps perdut i acabar de fer-ho tot.

dimarts, 26 d’octubre del 2010

6- Fem animacions

Actualment, a internet trobem moltes aplicacions per crear animacions. Avui en podreu provar algunes.

Amb Voki, podeu crear un avatar divertit i posar-li veu.

DoppelMe és una altra aplicació per crear avatars de manera senzilla.

Amb Kerpoof es poden fer dibuixos o petites històries o animacions.

Amb Zimmertwins es poden fer petites pel·lícules animades.

Amb Moviemaker, es tria l'entorn, els personatges, el text i la música, i ja tenim una pel·lícula.

Amb Xtranormal també es poden fer petites pel·lícules, però cal registrar-se a  "CREATE ACCOUNT" amb el vostre correu electrònic i posar una contrasenya. Per fer les pel·lícules heu de clicar a "TEXT TO MOVIE". Sense registrar-vos, pe`ro, podeu veure pel·lícules ja fetes.

Avui es tracta de provar-los tots. Un altre dia farem feina amb algun d'ells.

Si voleu accedir-hi des de casa, els trobareu tots a la secció CREA de l'edu265.

dimarts, 19 d’octubre del 2010

5- Internet segura

Coneixeu els riscos d'internet? Internet és una eina molt interessant i útil per a fer moltíssimes coses, però cal saber que hi ha uns riscos pels quals cal vigilar a l'hora de fer-lo servir. Tampoc cal agafar-li por. Tenint en compte unes quantes coses es pot navegar per internet sense haver de patir gaire. Comencem-les a conèixer!

Quan acabeu la recerca d'informació que, recordeu, heu d'anar desant a una subcarpeta que es digui "CERCA", podreu visitar una sèrie d'enllaços on us donaran informació interessant sobre l'ús d'internet. Per això podeu agafar els auriculars.

Penseu, però, que de la cerca que feu sortirà una de les notes del tirrmestre. Cal triar bé la informació, fent una tria no massa llarga que pugui ser interessant per algú de la vostra edat que pugui no conèixer el personatge, i també classificar bé tot el que hàgiu recopilat.

divendres, 1 d’octubre del 2010

4- Cerquem informació a internet

Per repassar el que vam aprendre l'any passat farem el següent treball:

1) Cercar informació a internet sobre algú que us interessi i triar el que us sembli interessant.
2) Recolliu informació tot retallant i enganxant en un document de Word o OpenOffice
3) Recolliu imatges clicant-les amb el botó dret i fent clic a "Anomena i desa imatge" o "Guardar imagen como".
4) Podeu també enganxar en un document Word o OpenOffice una llista d'adreces de pàgines web sobre el personatge.

Tot el que deseu deseu-ho dins la vostra carpeta i en una subcarpeta que es digui "CERCA".

IMPORTANT:
No enganxeu les imatges en documents de text, ja que després no les podreu fer servir per altres coses. Deseu-les separadament i sempre som a temps a posar-les on vulguem.

3- Fabriquem-nos separadors per al carpesà

Per fabricar-nos uns separadors per al carpesà amb els noms de les assignatures, farem servir el programa Word.

Dins el document de text haurem d'anar a:
Insertar > Imagen > WordArt.

Dins dels diversos models trieu el primer, que són lletres buides que podrem pintar a mà, ja que per raons d'estalvi no ho imprimirem en color. Després ja podreu variar el tipus de lletra.

Deseu els documents posant-hi el nom de l'assignatura dins una subcarpeta que es digui "SEPARADORS".

Quan n'heu desat un, podeu fer novament "Guardar como" i desar-lo amb un altre nom i modificar-lo canviant el nom de l'assignatura.

dimarts, 21 de setembre del 2010

Acabem l'horari

Com que la feina de la setmana passada era llarga i no la vàrem acabar. Avui tocarà fer-ho.

Per això, el primer que haureu de fer és anar a buscar el document a la vostra carpeta i obrir-lo.

Fixeu-vos que a la part de baix del vostre document us hi he posat indicacions en vermell sobre què cal corregir. Llegiu-les, feu el que us demana i, quan estigueu, aviseu.

Qui hagi acabat podrà anar a provar els jocs de la pàgina del Super3. Hi podreu accedir per un enllaç que teniu a la secció "Utilitats per alumnes" del portal.

dimarts, 14 de setembre del 2010

2- Fem-nos un horari

La nostra segona tasca serà fer-nos un horari per imprimir-lo. El farem en blanc i negre perquè a l'escola no l'imprimirem en color. De totes maneres, si algú el vol en color, se'l pot enviar per correu electrònic i donar-li color a casa.

1- Obriu l'OpenOffice

2- Abans de res, donarem nom al document.
     a) Aneu a "FITXER / ANOMENA I DESA".
     b) Obriu al pestanya de dalt i busqueu-hi "T / ALUMNES / 5è / LA VOSTRA CARPETA"
     c) Poseu el nom d'arxiu "HORARI" a la finestreta de baix.
     d) Feu clic a "GUARDAR" o "DESAR".

3- Anem a posar el full horitzontal.
     a) Aneu a "FORMAT / PÀGINA" en el menú.
     b) Cliqueu a la pestanya "PÀGINA".
     c) On posa "ORIENTACIÓ", seleccioneu "HORITZONTAL".

4- Ara crearem la taula.
     a) En el menú, feu clic a "TAULA / INSEREIX > TAULA.
     b) En la finestra que se'ns obrirà, a "NOMS" poseu-hi "HORARI", i poseu "FILES: 9" i "COLUMNES: 6".

5- Per acabar de donar forma a la taula:
     a) Feu més petita la primera columna, fent clic sobre la ratlla i arrossegant.
     b) Seleccioneu la resta de columnes (totes les caselles).
     c) En el menú, aneu a "TAULA / ADAPTACIÓ AUTOMÀTICA > DISTRIBUEIX LES COLUMNES UNIFORMEMENT"

6- A la primera columna, començant per la segona fila, poseu-hi les hores: 9.00-9.55 / 9.55-10.50 / 10.50-11.20 / 11.20-12.10/ 12.10-13.00/ 13.00-15.00 / 15.00 / 16.00 / 16.00-17.00

7- A la primera fila, començant per la segona columna, poseu-hi els dies de la setmana.

8- Aneu omplint l'horari. Quan una cosa hagi d'ocupar dues caselles (com ara educació física), heu de seleccionar les dues caselles i clicar en el menú a "TAULA / FUSIONA LES CEL·LES". Recordeu de vigilar les faltes d'ortografia.

VOCABULARI:
Fila: En una taula, les caselles que estan una al costat de l'altra horitzontalment.
Columna: En una taula, les caselles que estan una sobre l'altra.

dimarts, 7 de setembre del 2010

1- Creem la nostra carpeta

Començarem amb una feina de nivell molt senzill per a vosaltres, ja que ja ho heu fet altres vegades: crear la vostra carpeta per desar les vostres coses durant tot el curs.

1) Feu clic-clicl'icona "ALUMNES" que hi ha a l'escriptori. S'obrirà la carpeta, on hi ha una subcarpeta per cada curs.

2) Torneu a fer clic-clic a la del vostre curs.

3) Amb el botó dret, feu clic sobre el fons blanc. Es desplegarà un menú.

4) En el menú que se us haurà obert. Poseu-vos a sobre de "NUEVO" i se'n desplegarà un altre. Sense sortir del seu damunt, aneu fins a "CARPETA" i feu-hi clic.

5) Us aparaixerà una carpeta on posarà "NUEVA CARPETA" sobre un fons blau. Aquest fons blau vol dir que podem substituir el text. Si us marxa el color blau, tornarà clicant-hi a sobre. Canvieu el nom pel vostre nom. Recordeu que cal escriure els noms correctament, amb els accents que calgui, i començant amb majúscula. I si el vostre nom està repetit a la classe, poseu també la primera lletra del cognom.

6) Comproveu que la vostra carpeta ha quedat guardada tancant la finestra i tornant a obrir "ALUMNES/5è" i comprovant que hi sigui. Si hi és, felicitats, ja has fet la primera feina del curs!

VOCABULARI:

Fer clic-clic: Ho direm quan s'hagi de fer dos clics seguits amb el ratolí.

Icona: Petites imatges que s'hi pot clicar i que tenen alguna funció.

Escriptori: Pantalla que sol aparèixer un cop posat en marxa l'ordinador, on hi ha una sèrie d'icones amb accessos directes a diverses aplicacions.

Accés directe: Clicant-hi obre alguna aplicació de l'ordinador.

Aplicació: Ho direm de qualsevol de les diverses eines que té l'ordinador per poder fer coses.

Botó dret: El botó de més a la dreta del ratolí, que serveix per funcions secundàries.

Menú: Llista d'opcions per triar que se sol obrir en fer clic en algun lloc.

POSSIBLES DIFICULTATS:

- Per treballar sense perdre aquesta finestra, minimitzeu-la fent clic a la icona de la ratlla que hi ha a dalt a la dreta.

- Tingueu en compte que, per fer clic-clic, s'ha de fer ràpid i sense moure el ratolí.

- Quan en un element d'un menú hi ha diverses opcions que es despleguen quan ens hi posem a sobre, és important no sortir-se de sobre el menú, o s'ha de tornar a començar perquè se'ns en va.

divendres, 3 de setembre del 2010

BENVINGUTS!

Aquest bloc serà on trobareu totes les tasques que farem durant el curs. Aquí podreu venir i consultar en qualsevol moment allò que hem de fer.

Cada dia, quan vinguem a fer informàtica, el primer que farem és connectar-nos al bloc per veure quines feines tenim pendents, i el que s'haurà de fer és enllestir-les totes. Hi trobareu les instruccions bàsiques sobre com fer les feines i així, en qualsevol moment que tingueu dubtes o no us en recordeu. Naturalment, si hi ha altres dubtes, sempre hi ha el mestre per ajudar-vos.

Només quan no tingueu feines pendents, podreu anar al portal de jocs per triar algun joc.

Finalment, us recordo que es poden posar comentaris al bloc. Podeu fer-hi preguntes o comentar què us ha semblat fàcil o difícil, si la feina us ha agradat o no o fer propostes i donar idees.

Ara... a treballar!