dimarts, 30 de novembre del 2010

8- Els resultats de les eleccions

Aquest diumenge es van celebrar les Eleccions al Parlament de Catalunya. Aprofitarem això per aprendre algunes coses.

1) Mirem els resultats.
En aquesta pàgina pots veure els resultats generals de tot Catalunya, per circumscripcions (províncies) i fins i tot per municipis.

2) El full de càlcul.
a) Obre el document anomenat eleccions que tens a la teva carpeta.
b) Observa les dades que tens al full Resultats reals.

3) Juga amb els resultats.
a) En el document hi ha diversos fulls de càlcul: "Resultats reals", "Juga amb els reslutats", "Simulació 1" i "Simulació 2". Ara obre el que es diu "Juga amb els resultats".
b) Modifica les dades que vulguis i observa com canvien els totals i les gràfiques.
c) Per calcular els escons que sortirien, has d'entrar les dades en el aquest simulador. Has de posar que s'han d'elegir 135 representants si modifiques les dades de tot Catalunya, 85 si modifiques les de Barcelona, 17 a les de Girona, 15 a les de Lleida i 18 a les de Tarragona. A la casella que demana quin % dels vots cal obtenir per tenir representació, cal posar-hi un 3%, tot i que també pots provar què passaria canviant
aquesta dada.

4) Simulació 1.
a) En el full anomenat "Simulació 1", copia les dades d'una de les 4 demarcacions a les caselles del Total.
b) Amb el simulador, mira què passaria si els 135 escons es repartíssin només en aquella
demarcació. Compara els resultats amb els reals.
c) Desa el document.

5) Simulació 2.
En el full "Simulació 2", inventa't unes eleccions imaginàries amb 5 partits que et pots inventar i el número d'escons a repartir que vulguis. Pensa que t'hauràs d'inventar també el cens. Per calcular el número d'escons, hauràs de fer servir el simulador. No oblidis desar el document.

dimarts, 23 de novembre del 2010

7-. Recuperem el fòrum

L'any passat ja vàreu utilitzar el fòrum de l'escola. Per tant, ja hi teniu nom d'usuari i contrasenya. Qui no en tingui, s'ha de registrar fent clic en aquesta pàgina.

De totes maneres, aquest any cal que en millorem la utilització. Cal tenir molt en compte les següents condicions, que s'avaluaran a l'hora de posar notes:

1) Quan vulguem parlar d'un tema, hem de mirar si ja hi ha alguna conversa oberta sobre aquell tema. Si hi és NO ES POT obrir un altre tema sobre allò. Les converses repetides seran esborrades.
Per exemple, si parlem de si ens agraden el gats, probablement ho farem en una conversa que es digui "Us agraden els gats?" o alguna cosa així. Seria incorrecte anar obrint converses que es diguessin "Els gats m'agraden" o "Els gats no m'agraden", sinó que cal seguir la conversa inicial i allà explicar els motius de perquè ens agraden.

2) Intenteu classificar els missatges correctament. Mireu de posar-los a la secció més adequada.

3) No confongueu els missatges a un fòrum amb el correu electrònic. Penseu que tots els usuaris del fòrum podran llegir allò que poseu. Tot i que es poden contestar comentaris concrets de persones i dirigir-nos directament a aquella persona, cal tenir-ho sempre en compte.

4) Argumenteu les opinions. No és suficient dir "A mi m'agraden els macarrons" o "Els macarrons són un fàstic". Perquè els debats siguin interessant, cal explicar què ens fa opinar allò, i explicar-ho respectant les opinions contràries.

5) Intenteu escriure amb la màxima correcció possible. En un missatge de mòbil se solen escurçar paraules, però un fòrum és una cosa més seriosa i menys personal, i cal mirar d'escriure amb correcció. Tot i que és comprensible que cometeu errors en escriure, els missatges on es vegi falta de cura en l'ortografia i la gramàtica seran eliminats.

6) No abuseu de les emoticones. Serveixen per expressar estats d'ànim (estic content, estic enfadat, faig broma... ) però normalment amb una és suficient. Els missatges que n'abusin i facin un reguitzell d'emoticones seguides seran eliminats.

dimarts, 16 de novembre del 2010

PROVA

Avui farem una prova d'avaluació de final de trimestre. Cal fer el següent:

1)Crea un arxiu que es tituli “PROVA” i desa'l dins la teva carpeta.
2)Escriu un text de dues o tres línies sobre el teu lloc preferit.
3)Cerca una pàgina d'internet que faci referència a alguna cosa que tingui a veure amb el que has escrit i copia'n l'adreça en una altra línia a sota del text.
4)Cerca una imatge que pugui il·lustrar el text que has escrit i desa-la també amb el títol “prova”. Pot ser un mapa, un lloc que s'hi assembli, una imatge del poble... Recorda't d'obrir la imatge perquè es vegi gran.

CRITERIS D'AVALUACIÓ

1)Donar nom correctament als arxius.
2)Desar els arxius al lloc correcte.
3)Correcció formal en el text (majúscules, espais, ortografia...).
4)Que el text sigui coherent i s'entengui bé.
5)Correcta inserció de l'adreça d'internet.

Si acabes pots anar als jocs del portal.

dimarts, 9 de novembre del 2010

Acabem les feines

Aquesta és l'última setmana per acabar les feines pendents abans d'acabar el trimestre. Repasseu que estiguin totes fetes i ben acabades.

dimarts, 2 de novembre del 2010

S'acaba el trimestre!

Estem arribant al final del trimestre, i pewr anar bé tothom hauria d'haver fet totes les feines proposades al bloc. Ho has fet tu?

Avui podeu recuperar el temps perdut i acabar de fer-ho tot.